14.05.2012.

Tears in heaven.

Pomenula sam te. Danas. Nehotice. Sasvim slučajno,zaboljelo je. Juni. Mrzim ga. To je mjesec kada plačem. To je mjesec kada imam pravo plakati. Onoliko koliko hoću. Sada je maj. Sada je rano,znam. Mami sam izazvala bolni izraz lica. A pomenula sam samo tvoje ime. Bila si joj kao sestra. Pa draga moja,moja najdraža. Gdje si ti? Znaš li koliko me boli. Znaš li da boli isto kao i prvog dana,isto kao i 20og juna. Gdje su one smeđe oči ? Obavijene borama,borama izradjenim od stalnog smijeha posebne žene. Imam ti toliko toga pričati. Evoo,pokušavam. Suze su svjedoci. Pričam ja svima,ali niko ne razumije. Niko ne daje savjet onakav kakav si ti znala Niko onim božanstvenim glasom. Nikoonako s ljubavlju,upozoravajući,a  prijateljski. Danas sam našla, na tavanu u prašnjavom ormaru onaj zeleni dzemper. poklonila si mi ga. Ako se sjećaš,dala si mi ga onog posljednjeg dana kada sam te vidjela nasmijanu. Za mamin rođendan. Ko bi pomislio da ćeš na taj datum ,nakon godinu dana nestati.
Ej,stara, i miriše na tebe. Miriše na ženu koja bi mi zvijezde s neba skinula. Miriše na svu ljubav i svu bol ovoga svijeta.
Ostavila si trag i dubok ožiljak na moju dušu. Sve što želim postati u životu si ti. Bezgriješna ženo. Takvom smo te svi smatrali.
Nikada te nisam pitala,nisam imala priliku da te pitam. Zašto si otišla? Je li zbog nas? Zbog mene? Jesam li bila dosadna,nezrela? Kunem se da sam drugačija. Ozbiljna sam,čak i više nego što trebam biti,a osmjeh slica ne skidam. Baš onako kako si me ti učila. Pošalji mi znak. Bilo kakav. Sve ću učiniti da se vratiš. Sve! Molim te vrati se. Preklinjem te. Hajde,bona. Stara,igramo li se opet žmire? Izigravaš li opet dijete? Gdje si se sakrila? Uzalud odbrojavam,skrivenog lica , onako ne vireći,zar ne? Odustajem .Tvoja je pobjeda. Hej,drugarice,druga majko. Vrati se. Drhtavim glasom svako veče gurnem glavu u jastuk i molim Onoga gore da ti bude lijepo. Ne znam gdje si. Htjela bih da znam. Kako si? Uživaš li? Javi mi. Nekim čudom. Hajde. Tata mi kaže da šapućeš anđelima da me čuvaju. A ti me sa nekog predivnog mjesta posmatraš. Tu si. U mom srcu još uvijek i zauvijek! Sjetim te se . Stalno. Kako je samo prazno bez tebe. Prošle su dvije godine. Još te čekam.
Nadam se da me slušaš svaku noć. Tebi pričam. Ono prije sna, tebi pričam. Slušaj me i večeras.
Hej,zaljubila sam se. Fin je,majke mi.
Naučila sam praviti pletencu. Onu finu. Zamišljam tvoje ruke,meke poput oblaka kako se provlače kroz kosu ostavljajući umjetničko djelo iza sebe. Pamtila sam korake i naučila. Vežem je svaku noć,tek tako. Da me sjećana tebe. I onu hamajliju,što kažu da si meni ostavila ,čuvam je. Na sigurnom je . Blizu mjesta gdje si ti ostala. Tu. Blizu srca.  Čuva i ona mene. Tako kažu.
Nagovaram burne vjetrove da ti pošalju poljupce. Znaš stara,ne ide mi bez tebe. Hajde,vrati se. Eto molim te.
Danas je dan majki. Zato sam ti se javila. Na ovaj datum bi te izgrlila. Ti bi na uho izgovorila neke riječi ,pa bi kroz smijeh rekla "Da te Bog sačuva". Nisi mi bila rođena majka,ali voljela sam te,volim te i sada kao svoju.
Toliko ,stara moja. Sretan dan majki. Idući mjesec,opet ću ti poslati pismo. Idući mjesec je mamin rođendan,ali se vise ne slavi. Idući mjesec svi plačemo. Idući mjesec svi imamo pravo plakati.
See you in heaven.
Stara,ne znam bez tebe. Ne smijem.Teško je. Vrati se.

Volim te.

Ono što se ne može objasniti samome sebi, treba govoriti drugome. Sebe možes obmanuti nekim dijelom slike koji se nametne, teško izrecivim osjećanjem, jer se skriva pred mukom saznavanja i bježi u omaglicu, u opijenost koja ne traži smisao. Drugome je neophodna tačna riječ, zato je i tražiš, osjećaš da je negde u tebi, i loviš je, nju ili njenu sjenku, prepoznaješ je na tuđem licu, u tuđem pogledu, kad počne da shvata. ; Selimović.

Zahvaljujem ovoliko ljudi : 14402